Κριτική ασκήθηκε από Βουλευτές για τη διεύρυνση της δυνατότητας επιβολής διοικητικών προστίμων από διάφορους νόμους, με αφορμή τροποποίηση του νόμου περί Ρύθμισης Μεταλλείων και Λατομείων Νόμου, με κάποιους να επισημαίνουν ότι δεν μπορούν δημόσιοι υπάλληλοι να επιβάλλουν μεγαλύτερα πρόστιμα από τα δικαστήρια.
Ο νόμος και κανονισμοί που ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής με 26 ψήφους υπέρ και 5 εναντίον, προβλέπουν επιβολή δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και σε προϊόντα που παράγονται εντός μεταλλευτικής μίσθωσης και από μετάλλευμα που προέρχεται από το εξωτερικό, αύξηση των χρηματικών ποινών αδικημάτων και αύξηση του ποσού του επιβαλλόμενου διοικητικού προστίμου, καθώς και παροχή δυνατότητας στον Επιθεωρητή Μεταλλείων να επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο και στην περίπτωση παράβασης των προνοιών των εκδιδόμενων δυνάμει του βασικού νόμου κανονισμών.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι με παρεμβάσεις του κόμματος που υιοθετήθηκαν από την Υπηρεσία Μεταλλείων δίνεται προτεραιότητα στην χρησιμοποίηση των ανακυκλωμένων υλικών, ώστε να προωθείται η πράσινη κυκλική οικονομία. Έκανε λόγο για μηδενική επιβολή τέλους εκμετάλλευσης για τα υλικά που επαναχρησιμοποιούνται και για μειωμένο τέλος για υλικά που προέρχονται από περιοχές που δεν καλύπτονται από προνόμιο λατομείων, στο 0,40 σεντ από €1,20.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι παρατηρείται συνεχής αύξηση, διπλασιασμός και πενταπλασιασμός των προστίμων λες και τα διοικητικά όργανα του κράτους είναι υπεράνω της δικαστικής εξουσίας και μπορούν να επιβάλουν μεγαλύτερα πρόστιμα. Είπε ότι σεβόμενοι τη δουλειά της Επιτροπής θα υπερψηφίσουν το νόμο όμως θα είναι η τελευταία φορά, αφού δεν πρέπει να έρθουν άλλα νομοσχέδια με τα οποία ο δημόσιος υπάλληλος θα μπορεί να βάζει μεγαλύτερο πρόστιμο απ’ ότι ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή ανέφερε ότι με το νόμο διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που εκσυγχρονίζει την υπηρεσία μεταλλείων και διασφαλίζει τον αποτελεσματικό έλεγχο της είσπραξης των λατομικών δικαιωμάτων και την πάταξη των παράνομων λατομεύσεων. Ανέφερε παράλληλα ότι συμφωνεί με τη μείωση του λατομικού τέλους, ειδικότερα μεσούσης της πανδημίας και λόγω των αυξήσεων των πρώτων υλών στον οικοδομικό τομέα που θα επηρεάσει το κόστος κατασκευής.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε ότι ως θέση αρχής δεν πρόκειται να ψηφίσουν ένα ακόμα νομοσχέδιο που αυξάνει τις ποινές, αναφέροντας ότι είναι τρομακτική η αύξηση των ποινών τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα είπε δεν είναι το όριο των ποινών αλλά η εφαρμογή της νομοθεσίας.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι είναι αξιοθρήνητη η κατάσταση στην Κύπρο με το ζήτημα των προστίμων και διερωτήθηκε αν τέτοια διοικητικά πρόστιμα υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εξέφρασε τη θέση ότι η καταφυγή στην αύξηση των ποινών είναι και αυτό μια παραδοχή της αποτυχίας ενός συστήματος, προσθέτοντας ότι θα καταψηφίσουν αυτή την προσέγγιση.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι σε αυτό τον τόπο έχουμε υποβαθμίσει τα δικαστήρια και δώσαμε εξουσίες σε απλούς υπάλληλους να επιβάλουν πολλαπλά πρόστιμα που δεν επιβάλουν δικαστήρια. Αυτό, όπως ανέφερε είναι πρωτάκουστο σε ευνομούμενα δημοκρατικά κράτη. Πρόσθεσε ότι πάρα πολύς κόσμος βρίσκεται υπό την πίεση τεράστιων προστίμων χωρίς να έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του δικαστικά, ενώ είπε ότι θα καταψηφίσει το νόμο.
Πηγή: ΚΥΠΕ